
قوانین تخریب ساختمان در هر کشوری منحصر به فرد بوده و با قوانین کشورهای دیگر تفاوت دارد. به عنوان مثال در کشورهایی مانند انگلستان شما حتی اگر مالک یک ساختمان هم باشید اجازه ندارید آن را تخریب کنید.
در صورتی که بدون اجازه قانونی اقدام به تخریب ملک کنید، از سوی دولت چند هزار پوند جریمه میشوید. این در حالی بوده که در ایران قوانین تخریب ملک نسبتا سادهتر بوده و جریمههای چندانی ندارد.
قبل از اینکه به سراغ این موضوع برویم که چرا ساختمانها تخریب میشوند، باید با نحوه انجام آن آشنا شویم. به صورت کلی تخریب یک سازه به معنای خراب کردن یک ساختمان و ملک برای تغییرات در محیط اطراف است.
بنابراین بعد از آن میتوان در همان محل ساختمان جدیدی احداث کرد؛ یا آن فضا را به پارک تغییر داد.
فرآیند تخریب هم میتواند به صورت یکباره انجام شود که مصالح آن دیگر قابل استفاده نباشد، هم میتوان به صورت دستی این کار را انجام داد. در حالتی که تخریب به صورت دستی انجام شود، زمان زیادی نیاز دارد اما در نهایت تمام مصالح آن قابل استفاده مجدد هستند.
چرا ساختمان ها تخریب می شوند؟
ساختمانها به صورت کلی به دو دلیل تخریب میشوند:
- فرسوده و قدیمی شدهاند؛
- در مناطق ممنوعه ساخته شدهاند.
طرح تخریب ساختمانهای فرسوده موضوع جدیدی نیست و روزانه در سطح شهر با آن روبرو هستیم. خانههای قدیمی 50، 60 سالهای که تخریب میشوند تا به یک آپارتمان جدید تبدیل شوند. به بیانی میتوان گفت مهمترین دلیل تخریب ساختمان هم دقیقا همین مورد است.
در حالت بعدی هم ممکن است براساس تغییرات جدیدی که شهرداری داده، برخی خانهها تخریب شوند. به عنوان مثال در پروژه ساخت و راهاندازی بزرگراه امام علی در تهران، خانههای بسیاری که در حریم اتوبان بودند، تخلیه و تخریب شدند.
البته در این حالت مجری پروژه حتما شهرداری بوده و بدون اجازه نمیتوان تغییراتی در آن ملک داد.